A oto szybki przepis Kasi na zdrową porcję domowych czekoladek. Bez cukru!!!! Na nadchodzące Święta bardzo przydatne. Żebyśmy potem nie gnębiły się tak wielkimi wyrzutami sumienia.  🙂

 

Czekoladki orzechowe

Składniki:

  • 1 ,5 szklanki łuskanych włoskich orzechów

  • ok. 3 garści daktyli (do smaku)

  • ok. 0,5 szklanki kakao (lub karobu*) – może być mniej,
    w zależności, czy chcecie mieć bardziej lub mniej „gorzkie” czekoladki

  • odrobinę tłuszczu do wysmarowania foremek na czekoladki (u mnie olej kokosowy)

(*Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik – przypis redakcji)

 

Wykonanie:

Orzechy i daktyle należy razem kilkakrotnie zmielić w maszynce do mielenia (lub zblendować w jakimś najlepiej wysokoobrotowym urządzeniu) – ilość daktyli proponuję wtedy dobrać indywidualnie względem smaku, co jakiś czas masę próbując. Następnie do powstałej masy dodać kakao i wyrobić rękami masę czekoladową.

Ja jedną połowę masy zrobiłam z kakao, a drugą połowę z karobem.

Powstałą masą wypełniamy foremki na czekoladki (posmarowane lekko tłuszczem ) i wstawiamy na ok. 15 minut (do ok. 0,5h) do zamrażalnika, aż masa stężeje.

Dodatkowo na spód foremek i/lub też do ich środka, możemy dodać różnych ulubionych bakalii i dodatków (na zdjęciu część czekoladek jest z jagodami goji, a część z płatkami migdałowymi).

Czekoladki przechowujemy w lodówce bo mogą ulec roztopieniu.

Katarzyna Pefew

Autorka bloga Kreaturna Kuchnia

 

Kasia jest z  wykształcenia psychologiem społecznym i
dziennikarze. Ukończyła studia podyplomowe – Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW w Warszawie.  Uczestniczka licznych warsztatów z Dietetyki w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Autorka bloga o bajkowym jedzeniu dla dzieci i ich zdrowym odżywianiu Kreaturna Kuchnia.

Założycielka i Prezeska Fundacji Jabłko i Dynia  – zajmującej się edukacją zdrowego żywienia. Prywatnie mama Mai – 6,5 i Jaśminy – 5,5 lat.

Od 4 lat prowadzi wykłady o zdrowym odżywianiu dla dorosłych  oraz warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Przeszkoliła już setki dorosłych i rzesze dzieci, podczas wielu działań Kreaturnej Kuchni oraz Fundacji Jabłko i Dynia.

 

 

Dodaj komentarz

Chcemy być z Tobą w stałym kontakcie.

Zostaw swojego maila, aby otrzymać darmowe inspiracje, informacje o naszych akcjach, promocjach i najnowszych postach.

Subskrybując newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych danych i otrzymywanie od mamawokolicy.pl informacji handlowych.