Zdrowe czekoladki :-)
| 17 grudnia 2016A oto szybki przepis Kasi na zdrową porcję domowych czekoladek. Bez cukru!!!! Na nadchodzące Święta bardzo przydatne. Żebyśmy potem nie gnębiły się tak wielkimi wyrzutami sumienia. 🙂
Czekoladki orzechowe
Składniki:
1 ,5 szklanki łuskanych włoskich orzechów
ok. 3 garści daktyli (do smaku)
ok. 0,5 szklanki kakao (lub karobu*) – może być mniej,
w zależności, czy chcecie mieć bardziej lub mniej „gorzkie” czekoladkiodrobinę tłuszczu do wysmarowania foremek na czekoladki (u mnie olej kokosowy)
(*Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik – przypis redakcji)
Wykonanie:
Orzechy i daktyle należy razem kilkakrotnie zmielić w maszynce do mielenia (lub zblendować w jakimś najlepiej wysokoobrotowym urządzeniu) – ilość daktyli proponuję wtedy dobrać indywidualnie względem smaku, co jakiś czas masę próbując. Następnie do powstałej masy dodać kakao i wyrobić rękami masę czekoladową.
Ja jedną połowę masy zrobiłam z kakao, a drugą połowę z karobem.
Powstałą masą wypełniamy foremki na czekoladki (posmarowane lekko tłuszczem ) i wstawiamy na ok. 15 minut (do ok. 0,5h) do zamrażalnika, aż masa stężeje.
Dodatkowo na spód foremek i/lub też do ich środka, możemy dodać różnych ulubionych bakalii i dodatków (na zdjęciu część czekoladek jest z jagodami goji, a część z płatkami migdałowymi).
Czekoladki przechowujemy w lodówce bo mogą ulec roztopieniu.
Katarzyna Pefew
Autorka bloga Kreaturna Kuchnia
Kasia jest z wykształcenia psychologiem społecznym i
dziennikarze. Ukończyła studia podyplomowe – Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW w Warszawie. Uczestniczka licznych warsztatów z Dietetyki w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Autorka bloga o bajkowym jedzeniu dla dzieci i ich zdrowym odżywianiu Kreaturna Kuchnia.
Założycielka i Prezeska Fundacji Jabłko i Dynia – zajmującej się edukacją zdrowego żywienia. Prywatnie mama Mai – 6,5 i Jaśminy – 5,5 lat.
Od 4 lat prowadzi wykłady o zdrowym odżywianiu dla dorosłych oraz warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Przeszkoliła już setki dorosłych i rzesze dzieci, podczas wielu działań Kreaturnej Kuchni oraz Fundacji Jabłko i Dynia.